Een eps bestand maken

Een eps bestand maken is misschien wat verwarrend. Want je kun van een jpg afbeelding ook een eps bestand maken. Dit doe je door de afbeelding in Illustrator te zetten en dan opslaan als eps. Dan heb je natuurlijk een eps bestand, maar dat is niet wat men bedoeld wanneer iemand vraagt om een eps bestand. Wanneer iemand vraagt om een eps bestand, dan bedoelt hij/zij een vector bestand. Een vector bestand is een lijn bestand gemaakt in een vector programma. Dit lijnbestand wordt dan opgeslagen als een eps bestand en die kan een drukker of beletteraar gebruiken om hun drukwerk te maken of een auto te beletteren.

Waarom heb ik een eps bestand nodig?

Een eps bestand is oneindig te vergroten, dus de gemaakte afbeelding zal altijd scherp zijn! Wanneer je gewoon een jpg afbeelding hebt kan deze niet gesneden worden voor een beletteraar en als je die vergoot dan wordt deze pixelig en dus niet scherp, wat niet mooi is op drukwerk. Dus van bijvoorbeeld je logo heb je altijd een vector bestand nodig! En vaak is dit een eps bestand. Omdat dat de extensie is.

Hoe kun je een eps bestand maken?

Een eps vector bestand maken is eigenlijk het digitaal overtrekken van een afbeelding. Lijnen worden overgetrokken of vlakken worden gemaakt en ingekleurd. Hiervoor is speciale software beschikbaar. Vectorman gebruikt hiervoor Adobe Illustrator. Dit is een professioneel software pakket wat vele mogelijkheden biedt. Maar eigenlijk gebruiken wij nog altijd alleen de pen tool. Dit is een digitaal pennetje, net zoals in het echt, waarmee de afbeelding wordt overgetrokken! Wanneer de afbeelding is overgetrokken wordt deze eventueel ingekleurd. Ook is het tegenwoordig mogelijk om extra schaduwen of verlopen toe te voegen. Hiermee kun je uiteindelijk zeer complexe bestanden maken! Echter om te plotten zijn schaduwen of verlopen niet geschikt. Dit wordt dus alleen gedaan wanneer er om gevraagd wordt. Door jarenlange ervaring en het omzetten van honderden bestanden kunnen wij jou afbeelding snel en accuraat omzetten naar een eps vector bestand. Je hebt al een bestand vanaf € 15,-!* Geintereseerd? Vraag vandaag nog vrijblijvend een offerte aan!
Het onscherpe jpg bestand
Het jpg bestand overgetrokken
En het resultaat: een scherp eps vectorbestand!